Er circuleren op het internet verschillende scripts en installatiemethodes om Home Assistant (vroeger Hass.io genaamd) te installeren op een Synology NAS server. Veel van deze scripts gebruiken installatiemethodes die niet officieel ondersteund zijn, en hierdoor kan het gebeuren dat bij een update van Home Assistant een aanpassing doet waardoor er al eens iets niet meer wil werken of ondersteund worden.
Er zijn officieel 2 methodes die ondersteund worden door Home Assistant. Een eerste methode is om de Home Assistant Core (dus enkel de webinterface, zonder supervisor en add-ons) in een Docker container te draaien. De andere manier is om Home Assistant (de volledige bundel met HassOS en dus de mogelijkheid om ook de add-ons te kunnen installeren) in een virtuele machine te installeren.
Deze laatste methode gaan we in dit artikel uitleggen hoe je dus Home Assistant als een virtuele machine op je Synology NAS kan draaien.

Belangrijke opmerkingen ⚠️
Als eerste moeten we hier al direct een belangrijke opmerking vermelden: niet alle Synology NAS servers zijn compatibel met Virtual Machine Manager. Zeker oudere toestellen zullen niet ondersteund zijn hiervoor. Als je van plan bent om nog een Synology NAS aan te schaffen, kijk dan zeker op deze pagina welke modellen zullen werken: https://www.synology.com/nl-nl/dsm/packages/Virtualization
Het is ook mogelijk om deze Virtual Machine Manager te installeren en gebruiken op een XPEnology (hiermee kan je de Synology software draaien op een gewone pc of server).
Hiervoor moet je wel de hardwarevirtualisatie inschakelen in de BIOS van je computer.
Een ander aandachtspunt is het RAM geheugen in je Synology. De kleinere modellen komen standaard met 1 of 2 GB geïnstalleerd. Als je nog een nieuwe nas wil kopen, zorg je best dat je minstens 4 GB RAM hebt, of je meer RAM geheugen in je Synology stopt indien mogelijk. Om echt virtuele machines te kunnen draaien, moet je meer dan 2GB RAM in je NAS hebben zitten. Je kan de Virtual Machine Manager wel installeren op een compatibele NAS met 2 GB RAM, maar dan kan je deze enkel gebruiken als storage device, waar je dus de virtuele schijven van de virtuele machines kan op plaatsen en via een cluster de 2 nodes kan laten samenwerken.

Home Assistant verkiest om minstens 2GB RAM te voorzien. Het is natuurlijk geen vereiste, aangezien ze nog steeds de Raspberry Pi 3B ondersteunen, terwijl deze enkel bestaat in een 1 GB variant, zoals de Raspberry Pi 4 waarvan er bordjes zijn met 2, 4 en 8 GB ram.
Installatie Virtual Machine Manager
Voor deze tutorial gaan we er van uit dat je de harde schijven reeds hebt geïnstalleerd hebt en hierop een volume hebt aangemaakt voor de opslaglocatie voor de virtuele machines.
Om te beginnen gaan we uit het Package Center (de app store van Synology 😉) De Virtual Machine Manager installeren. Het zou kunnen dat deze reeds geïnstalleerd is op je systeem.

Na de installatie zie je de status hopelijk op “Ingeschakeld” staan, en kan je verder gaan naar de Virtual Machine Manager.
Je kan het programma openen, rechtstreeks vanuit de Package Center, maar je kan het ook terug vinden in het menu met all je apps die geïnstalleerd zijn op je NAS.
Installatiewizard Virtual Machine Manager
Als je de Virtual Machine Manager voor het eerst open, krijg je een wizard om de installatie te voltooien.

In de volgende stap doet de wizard enkele controles om te zien of instellingen juist zijn en dat de NAS effectief virtuele machines kan draaien.

Het is vooral belangrijk dat hier de onderste 2 opties de status hebben van “In aanmerking komend”, de andere 2 opties zal de wizard zelf proberen op te lossen indien deze niet ingeschakeld zijn, zoals hier in dit voorbeeld.

Nadat de nodige instellingen zijn aangepast gaan we verder met de volgende stap. We moeten nu een volume kiezen waar de de virtuele machines gaan opslaan. In dit voorbeeld hebben we maar 1 volume, dus vinken deze aan en klikken op volgende.

Dit hoeft natuurlijk geen leeg volume te zijn, hier mogen reeds andere (gedeelde) mappen op staan, de Virtual Machine Manager gaat voor de vm’s een aparte verborgen map aanmaken op het volume.
Het is natuurlijk ook achteraf nog een ander volume op opslagbron te koppelen.
Na enkele seconden krijg je het scherm te zoen dat de wizard voltooid is en dat de “virtualisatiecluster” gemaakt is.

Alvorens we onze virtuele machine gaan aanmaken moeten we eerst even wat instellingen aanpassen in Virtual Machine Manager. In het menu klik je op Instellingen.

Onder het tabblad algemeen, stellen we onze toetsenbord indeling in, deze zal gebruikt worden als je verbinding gaat maken met je virtuele machine vanuit Synology. Als je de virtuele machine enkel gaat benaderen via bvb. SSH maakt de toetsenbordindeling niet veel uit, maar voor een vast IP in te stellen op onze Home Assistant vlak na de installatie, kunnen we dit best op deze manier doen, en dan is het belangrijk dat je de juiste toetsenbordindeling kan gebruiken voor alle commando’s te typen 😁.
In mijn voorbeeld staat deze optie ingesteld op “fr” aangezien ik een Frans Azerty toetsenbord gebruik (nee, er is geen speciefieke reden waarom ik een Frans Azerty toetsenbord heb, het is gewoon verkeerd geleverd 😅). Voor een Belgisch Azerty kies je “nl-be”, en voor Nederland kies je hier gewoon “nl”.
Bij de vraag van wat te doen bij uitschakeling van de host zou ik persoonlijk kiezen om dit telkens te vragen. Deze server gaat normaal nooit uit, tenzij je je DSM versie update, maar dan krijg je voor het herstarten een melding dat de VM nog draait.
Download de Home Assistant virtuele schijf
Home Assistant bied naast de image bestanden voor de Raspberry Pi ook kant en klare virtuele harde schijven aan in verschillende formaten.
Virtual Machine Manager heeft ondersteuning voor de volgende virtuele harde schijven: img, vmdk, vdi, vhd, vhdx en qcow2. De Virtual Device Manager gebruikt hoofdzakelijk wel het OVA bestand voor de virtuele machines. Dus als je een VMDK importeert, gaat hij dit nog omzetten naar een .OVA bestand.
Home Assistant maakt ook een image in het .OVA formaat, dus gaan we deze downloaden. Momenteel is dit versie 4.11, maar op de installatie pagina van Home Assistant kan je de laatste versie terugvinden om te downloaden: https://www.home-assistant.io/hassio/installation/
We hebben nu het .OVA bestand gedownload naar onze pc. Deze gaan we nu op onze Synology plaatsen. Dit kan op 2 manieren. Je kan het bestand op een gedeelde map gaan plaatsen op je NAS (bvb. via Samba of NFS), of je upload het rechtstreeks vanaf je pc.
In dit voorbeeld ga ik het bestand laten uploaden vanaf de pc. De methode om het bestand vanaf je NAS zelf te gebruiken, kies je in de volgende stappen je NAS als locatie van waar je je VMDK bestand wil ophalen.
Virtuele machine aanmaken
Om te beginnen gaan we in het menu nu naar Virtuele Machine, om onze virtuele machine aan te maken. We moeten hier niet op de knop “Maken” klikken, maar op het pijltje ernaast, en daar kiezen we “Importeren”. In de eerste stap kiezen we dus voor “Importeren vanaf een OVA-bestand”.

In de volgende stap moeten we ons OVA bestand kiezen, dit kunnen we dus rechtstreeks uploaden vanaf onze pc, of het zoeken op de NAS als je het daar op hebt staan in een map.

Na het importeren van de OVA template, moet je kiezen op welke host je de opslag wil plaatsen, maar aangezien we maar 1 node hebben, draaien we de virtuele machine en de opslag op dezelfde nas.

In de volgende stappen gaan we de virtuele machine aanmaken en nog wat aanpassingen doen. Door de OVA template te gebruiken, gaan enkele velden al standaard ingevuld zijn, zoals het aantal CPU’s en RAM geheugen, dat op 2 cores en 2 GB RAM staat ingesteld.

Het enige dat we hier aanpassen is de naam van de virtuele machine. Het is aanbevolen om minstens 2 GB RAM toe te wijzen aan de virtuele machine, maar het zou ook nog moeten werken met 1 GB RAM, maar dan zal het allemaal net iets minder vlot gaan 🙃.
De volgende stap is het aanmaken van de schijf voor onze virtuele machine. De grootte van de schijf kan je hier niet aanpassen tijdens het importen van het OVF bestand, maar dit kunnen we achteraf nog steeds uitbreiden. De andere instellingen laten we ook standaard staan.

In het volgende venster kunnen we een netwerkkaart kiezen. We laten voor deze turorial ook hier alles standaard staan, aangezien we geen speciale netwerk vereisten hebben.

Bij de volgende stap moeten we wel enkele opties aanpassen.

Automatische start: Ik heb deze optie op “Laatste status” staan. Bij een stroomuitval zal de virtuele machine automatisch terug opstarten van zodra de NAS opgestart is, maar als je de virtuele machine zelf uitschakelt om bvb. updates te installeren en je moet je hele NAS herstarten, blijft je virtuele machine uit staan tot je hem zelf weer inschakelt na de updates.
BIOS: Hier moeten we de UEFI optie kiezen
Virtuele USB-controller: Indien je usb apparaten wil koppelen aan je virtuele Home Assistant, moet je hier een USB controller kiezen. Als je enkel sticks gaat gebruiken zoals een Zigbee controller, is de USB 2.0 voldoende. Indien je deze optie activeert, kan je daaronder je je USB apparaten kiezen om door te geven aan Home Assistant. Het zou kunnen dat de apparaten pas zichtbaar zijn hier nadat je de NAS server opnieuw hebt opgestart als je deze pas hebt ingeplugd na het opstarten van je NAS.

We kunnen hier kiezen welke gebruikers op de NAS machtigingen hebben over deze virtuele machine.
We zijn eindelijk aan het einde van deze lange wizard! 🥳
Je krijgt nog een samenvatting te zien van alle instellingen die we gedaan hebben en kunnen op Toepassen klikken. We gaan onze virtuele machine nog niet laten starten, eerst gaan we onze harde schijf wat groter maken.
Virtuele schijf uitbreiden
De virtuele harde schijf in deze virtuele machine is al reeds uitgebreid op 10 GB, wat al een redelijke hoeveelheid opslagruimte waar je al een eindje mee verder kan zonder problemen, maar als je verschillende grote add-ons gaat gebruiken, kan je best de schijf al wat uitbreiden. In dit voorbeeld gaan we de schijf uitbreiden naar 60 GB.

Om deze nu uit te breiden, klikken we onze Home Assistant aan, en dan bovenaan in het menu “Actie” kiezen we “Bewerken”. Op het tabblad “Opslag” zien we onze schijf staan van 10 GB. We veranderen dit getal nu naar 60 om een schijf van 60 GB te krijgen.
Het is niet mogelijk om deze achteraf te verkleinen, maar uitbreiden kan altijd.

Na het toepassen van de nieuwe instellingen, zien we onderaan de schijf die nu 60 GB groot is. We hoeven na deze instelling niets meer aan te passen in Home Assistant zelf, hij gaat zelf de nodige partitie uitbreiden naar de maximale beschikbare ruimte die beschikbaar is op schijf bij het opstarten van de virtuele machine.
Start de Home Assistant
Het is nu eindelijk tijd om de virtuele machine voor de eerste keer op te starten! 🎉
Hiervoor klik je de Home Assistant aan en klik je op “Inschakelen” bovenaan in het venster.
Na een paar seconden zal de virtuele machine opstarten, en kan je bovenaan op “Verbinding maken” klikken, en dan zie je HassOS opstarten als alles goed verlopen is.

Als je soortgelijke lijnen ziet op jou virtuele machine, is HassOS opgestart en zal hij Home Assistant Core downloaden.
Net zoals bij een gewone installatie van Home Assistant, ga je naar http://homassistant.local:8123. Indien dit niet werkt, kan het zijn dat je router dit niet ondersteund, en moet je even het IP adres opzoeken en dan naar http://IP:8123 gaan.
Voordat we de installatiestappen van Home Assistant gaan doorlopen, gaan we eerst een static ip instellen. Het is ook mogelijk om een vast ip toe te wijzen, maar ik verkies om het IP in te stellen op de client zelf.
Vast IP adres instellen
Het is helaas nog niet mogelijk om het IP adres in te stellen via de web interface in Home Assistant, dus dit moeten we nog even via de console. Als je dit venster hebt gesloten, moet je dus op de virtuele machine klikken en dan op “Verbinding maken”. Voor deze stap is het nu dus belangrijk dat je de toetsenbord indeling correct hebt ingesteld.
Voor de up-to-date instructies kan je best kijken op deze pagina.
Om naar de console te gaan, drukken we op enter om het login prompt weer te geven in HassOS. We zien dan het volgende verschijnen onderaan in de console.
homeassistant login:
We typen hier root
in en enteren. Hierna kom je in de Home Assistant command line. Daarna moeten we naar het host systeem gaan. Dit doen we door login
te typen achter HA >
ha > login
HassOS gebruikt nmcli
om de netwerk instellingen aan te passen.
Met het commando nmcli con show
tonen we al onze verbinding, normaal ga je hier enkel “HassOS default” zien staan.
We gaan nu deze connectie bewerken met het volgende commando:
# nmcli con edit "HassOS default"
je zal zien dat je nu in de nmcli editor zit en kan nu een IP adres instellen:
nmcli> set ipv4.addresses 192.168.100.10/24
Do you also want to set 'ipv4.method' to 'manual'? [yes]:
Op de eerste regel geven we het IP adres op, gevolgd door het subnetmask.
Daarna krijg je de vraag om ipv4.method te veranderen naar ‘manual’. Hier kunnen we ook gewoon op enter duwen, aangezien yes hier al als standaard antwoord is gekozen.
Daarna kunnen we nog een eigen DNS server en gateway IP instellen:
nmcli> set ipv4.dns 192.168.100.1
nmcli> set ipv4.gateway 192.168.100.1
Om deze wijzigingen op te slaan in het profiel “HassOS default” voeren we nog even het volgende commando uit:
nmcli > save
We kunnen nu best de virtuele machine laten herstarten met het commando reboot
om alle netwerkinstellingen correct toe te passen.
Nadat de server herstart is, kunnen we hem nog steeds bereiken via http://homeassistant.local:8123 of via het nieuwe IP dat je hebt ingesteld.
Je kan nu verder gaan met de verdere installatie van Home Assistant met het aanmaken van je gebruikersaccount en je Home Assistant verder configureren en add-ons installeren.
Erg bedankt voor deze tutorial!
Het is me dankzij jou gelukt om home assistant op mijn Synology te installeren.
Ik wil graag z-wave toevoegen en zou dus een USB z-wave stick kopen.
Op een video van jou zag ik dat jij de aeon z-wave stick gebruikt (ik veronderstel de z-wave plus versie), is dat een aanrader?
Hoe heb je deze kunnen installeren op de Synology en vervolgens in home assistant?
De Aeon stick (inderdaad met z-wave plus) werkt hier best goed!

Nadat je deze in de Synology hebt ingeplugd, moet je de volledige nas wel heropstarten.
Als je de VM aanmaakt (of achteraf de VM bewerkt nadat die VM is afgesloten) kan je bij het tabblad “Andere” een USB hub een usb controller toevoegen (best dat je 2.0 kiest), en daaronder kan je dan al je usb apparaten zien die je kan koppelen aan de VM.
Als je de VM dan terug opstart, kan je de stick verder installeren volgens de normale instructies.
Super tutorial. Bedankt voor het schrijven ervan!
Mooie en handige tutorial! Dank hiervoor!
Als aanvulling is het handig om de standaard ingeschakelde CPU instelling ‘Hyper-V Enlightenments inschakelen’ uit te schakelen.
Dit geeft een betere integratie en resulteert in:
1.een gevuld IP-address in het VMM overzicht
2. tevens een snapshotplan (onder de kop beveiliging) zonder waarschuwingen
Een discussie omtrent deze instelling is te vinden op https://community.home-assistant.io/t/enable-qemu-guest-agent-with-synology-vmm-virtualization/219238.
Super tutorial inderdaad! Vraagje, wanneer ik wat zou willen aanpassen/ toevoegen in het ‘configuration.yaml’ bestand. Hoe kom ik bij dat bestand? Ik kom er niet helemaal uit. Alvast bedankt!
Hiervoor heb je 2 mogelijkheden, beide kan je in de Add-on store downloaden:
Met de Visual Studio Code add-on kan je de bestanden bewerken rechtstreeks van uit Home Assistant.
Als je aan de bestanden wil geraken vanaf je pc kan je de Samba share add-on. Na het configureren en starten van de add-on kan je via de verkenner in Windows gaan verbinding maken met \\ipvanjehomeassistant
super duidelijk! bedankt!
Helaas bij het opstarten (ik heb de DS720+ met 2 ip adressen, 192.168.1.50 en 192.168.1.56 Na de installatie heeft deze homeassistant (ik had nog een andere draaien op een nuc en die heb ik dus even afgesloten) het adres 192.168.1.57 maar na opstarten kom ik steeds in de optie onboarding en wat ik ook invul wel of niet analyses deel, ik krijg iedere keer Failed to save unknown error. Ik kan dat onboarding ook niet overslaan.
Nieuwe versie hassos_ova513.ova
Direct bij installatie zodra HA vraag moet je aangeven laad snapshot, naderhand kan niet want dan zegt HA er zijn nog geen snapshots.
Na starten blijken de usb apparaten niet geconnect, dan geef je in VMM aan de twee usb sticks conbee ii an de bekende witte zwave stick, foutmelding sticks niet gestart.
Sorry, ik had al wat mailtjes geschreven, na ca 15 keer opnieuw installeren: zorg ervoor dat de usb instellingen ook vooraf ingezet worden, ook direct na starten HA meteen vragen naar de Snapshot want naderhand lukt dat niet.
Helaas lukt het niet om de VMM client te installeren want dan wil VMM steeds deze laatste opstarten bij verbinding maken en dan ben je de HA zelf kwijt.
DSM7 zal binnenkort uitkomen, deze zal helaas ondersteuning voor de meeste USB-stick staken. Dus de aeotec zal niet meer werken.
Je kan via een feature request hen vragen om dit toch te blijven ondersteunen:
https://www.synology.com/en-global/form/inquiry/feature
Dank voor deze tutorial!
Hallo,
Werkt deze tutorial nog in DSM 7.1?
Groetjes Kees
Sinds enkele dagen heb ik een DS920+ Ik had hiervoor een Truenas systeem maar helaas gebruikte dat teveel stroom, voor Plex al iets van 60 watt en voor VM (voor HomeAssistant) ook nog eens 40 watt extra.
Dus mijn Moederboard met ECC wegggegooid en een DS920+ gekocht, deze staat op de lijst dat hij VMM kan.
Helaas op het moment dat ik VMM start krijg ik dus het cluster scherm en die zegt: Cluster niet gemaakt. En dan ploft hij eruit. Je kan dus ook de log niet zien want je komt niet in het linker menu zolang het clusterscherm nog open staat.
Zojuist Haos_ova-8.2.ova geinstalleerd. Zo te zien lijken de USB poorten het onder dsm7.1 wel te doen maar voor mijn Sticks waaronder Sonos 3 Zigbee heb je dus de shop nodig, dit is toch supervisor versie, ik kom ook supervisor hier tegen maar die app store zie ik niet meer.