In een recent artikel dat op VRT NWS verscheen heeft men het uitgebreid over het feit dat Google zou meeluisteren via de slimme luidsprekers en de Google Assistent app op je smartphone. In dit artikel gaan we uitleggen hoe de vork echt in de steel zit, om zo het artikel toch wat te relativeren.
Tegenwoordig hebben meer en meer mensen de Google Home in huis of hebben ze de Google Assistant op hun smartphone staan. Hiermee kan je steeds meer en meer vragen stellen aan Google en andere integraties en er je hele huis mee bedienen.
Maar zoals je misschien zelf al ondervonden hebt is de spraakassistent van Google nog niet altijd even slim 😉. Vaak krijg je een totaal verkeerd antwoord of weet hij niet hoe hij je kan helpen op een simpele vraag. Daarom worden sommige opnames naar externe firma’s gestuurd die de opnames grondig analyseren en zo meewerken aan de verbetering van de technologie.
Veel van deze opnames zijn echter niet de bedoeling geweest dat deze effectief opgenomen werden. Het gebeurd regelmatig – en ik ondervind dit zelf ook – dat de Google Home op de gekste momenten begint te luisteren, door iets wat op tv te horen is, ook al lijkt het in de verste verte niet op “Oké Google”.

Even voor de duidelijkheid 🧐
De slimme luidsprekers nemen echt niets op en sturen niets door naar Google zolang het triggerwoord “Oké Google” niet is gezegd geweest. Enkel na het roepen van het triggerwoord gaat hij een connectie maken met Google, en stuurt hij de opname door van je vraag om een antwoord te kunnen geven.
Desondanks dat deze opnames wel bewaard worden bij Google, is het nooit de bedoeling van Google om zo gegevens te verzamelen van gebruikers, maar doet men dit voor het verbeteren van hun service. Sommige van deze opnames worden wel beluisterd door externe taalexperts, zonder dat er gegevens bij zitten van wie of waar de opname afkomstig is. Deze experts hebben op hun beurt ook geheimhoudingsplicht.
⚠️ Uiteraard moet je nog steeds opletten wat je tegen je Google zegt. Geef en zeg nooit gevoelige informatie zoals wachtwoorden, persoonlijke gegevens en bankrekeningnummers en codes.
In onderstaande video van Google Nederland legt men uit dat Google enkel luistert van zodra je “Oké Google” of “Hey Google” roept, en dat pas dan de opname gebeurd.
Officiële reactie van Google
Google heeft inmiddels ook een reactie gegeven aan VRT NWS en geeft toe dat er naar een heel klein deeltje van alle opnames geluisterd word om zo de Google spraakassistent nog te kunnen verbeteren:
We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten. Dit werk is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van technologie die producten zoals de Google Assistent mogelijk maakt.
Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2% van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie.
We hebben recent vernomen dat een van deze taalexperts mogelijk ons gegevensbeveiligingsbeleid heeft geschonden door Nederlandstalige audiofragmenten te lekken.We zijn dit actief aan het onderzoeken en wanneer we een inbreuk op ons beleid constateren, zullen we snel actie ondernemen, tot en met het beëindigen van onze overeenkomst met de partner.
Hoe kan je dit voorkomen? 🤔
Er zijn enkele manier om er toch voor te zorgen dat er geen gegevens ongewenst kunnen worden opgenomen bij Google.

Op elke luidspreker van Google staat uiteraard een knop om de microfoon volledig uit te schakelen, zo gaat hij ook niet meer luisteren naar het triggerwoord. Dit kan je gebruiken als je een delicaat gesprek hebt met iemand.
Verder kan je ook de optie uitschakelen dat de opnames worden bewaard bij Google. Hiervoor heb je – al dan niet bewust – toestemming voor gegeven bij het installeren van de Assistent. Je dat dit uitschakelen op de pagina van je Google account. Dit heeft als nadeel dat er minder gepersonaliseerde antwoorden gaan gegeven worden.

Als je nog wel wil dat de opnames wel bewaard worden om de Assistent toch te verbeteren, maar je hebt misschien wel eens iets gezegd gehad dat Google niet mag weten, kan je ook elke opname apart beluisteren en deze verwijderen. Dit kan heel eenvoudig via deze pagina: https://myactivity.google.com/item?restrict=vaa
Als je hier nog verdere informatie over wenst of nog met vragen zit, kan je me steeds contacteren via Messenger, mail of Twitter.