Raspberry Pi 4 model B

Het bedrijf achter de makers van de Raspberry Pi heeft vandaag de Raspberry Pi 4 aangekondigd, met enkele langverwachte upgrades van het bekende bordje.

De Raspberry Pi Foundation heeft zopas de opvolger van de Raspberry Pi 3 aangekondigd en volgens het bedrijf zou de Raspberry Pi 4 tot 3 keer zo krachtig zijn en zou het qua prestaties al aardig in de buurt komen van budget computers.

Wat zijn nu juist de grote veranderingen?

Om te beginnen is de grootste upgrade ongetwijfeld de nieuwe CPU. Er is gekozen voor een 64bits quadcore Cortex A72 met een kloksnelheid van 1,5 GHz. In de vorige generatie zat een Cortex A53 op 1,4 GHz. Deze CPU uograde zorgt vooral voor het verdrievoudigen van de prestaties.

Wat ook nieuw is, is dat er nu 3 verschillende versies gaan gemaakt worden met verschillende hoeveelheden RAM geheugen. De goedkoopste uitvoering word nog steeds geleverd met 1 GB RAM, maar er zijn ook nog andere uitvoering met 2 GB en 4 GB. Deze laatste gaat pas later deze zomer beschikbaar zijn.

En wat met de aansluitingen?

Er zijn natuurlijk ook enkele veranderingen op te merken aan de aansluitingen. Zo is ten eerste de connector van de stroom veranderd van een micro USB poort naar een USB-C standaard voor een extra 500 mA zodat de Raspberry Pi in totaal 1,2 ampère kan leveren voor externe (USB) apparaten , zelfs bij zware CPU belasting.

Zoals je misschien al op de foto hierboven gezien hebt, zijn de HDMI poorten ook wat kleiner geworden. Om het mogelijk te maken om 2 beeldschermen aan te kunnen aansluiten. Aangezien 2 standaard HDMI poorten te groot zijn voor het bordje, is er gekozen om 2 micro HDMI (type D) connectors te gebruiken.

Deze HDMI poorten kunnen dus 2 schermen voorzien van beeld met een 4K resolutie op 30 FPS en als je maar 1 monitor gebruikt kan je zelfs 4K verwachten op 60 FPS!

Eindelijk heeft de Raspberry Pi 4 ook 2 USB 3.0 poorten, en nog steeds 2 USB 2.0 poorten. De locatie van de USB poorten en de ethernet aansluiting zijn omgekeerd. De Gigabit ethernet connector blijft nog gewoon hetzelfde en ook de 4-pin PoE connector blijft nog steeds bestaan. Dus de Power-over-Ethernet functie is nog niet ingebouwd op het bord zelf, maar er is nog steeds de mogelijkheid om een PoE HAT te gebruiken.

Verder zijn er geen al te grote veranderingen. Alle oudere HATs (uitbreidingsbordjes op de Raspberry Pi) en de meeste accessoires zijn nog compatibel met deze generatie. Echter gaan de behuizingen wel moeten veranderd worden, door de aanpassingen van de HDMI poorten en ook de verandering van de USB en LAN poorten.

Ook Raspbian krijgt een upgrade

Om de Raspberry Pi 4 volledig te kunnen ondersteunen, moet er ook wat gewerkt worden aan het besturingssysteem. De nieuwe versie van Raspbian Raspberry Pi OS (het officiële besturingssysteem van Raspberry Pi) zal worden gebaseerd op de aankomende Debian 10 Buster. Deze brengt verschillende verbeteringen op de achtergrond, maar er gaat ook gewerkt worden aan een iets modernere look en ook de standaard programma’s gaan geupdate worden, zoals Chromium 74.

Deze nieuwe versie zal natuurlijk ook beschikbaar zijn voor oudere Raspberry Pi bordjes, maar adviseert om een nieuwe installatie te doen met deze nieuwe image, in plaats van een upgrade te doen van de vorige Raspbian.

Gaan deze bordjes ook meer gaan kosten?

Het model met 1 GB RAM gaat ongeveer hetzelfde kosten als de vorige Raspberry Pi 3 Model B+. Deze kost 39,95 euro, de variant met 2 GB zal 49,95 euro kosten en de Raspberry Pi met 4 GB zal 59,95 euro kosten.

Desondanks dat dit bordje een enorme verbetering is, zal de Raspberry Pi 3 ook nog blijven verkocht worden.

Onlangs hebben we een test gedaan om een Windows 10 op een Raspberry Pi 3 model B te installeren, maar daar was niet veel mee aan te vangen. Vermoedelijk zal dit op het nieuwe model met 4 GB wel al een verbetering zijn. Van zodra we in het bezit zijn van een Raspberry Pi 4 met 4 GB RAM, gaan we dit uiteraard opnieuw testen.

Update 27/02/2020: Raspberry feest

Dit jaar viert het bedrijf achter de Raspberry Pi’s intussen hun 8ste verjaardag, en dat doen ze door de prijs van de Raspberry Pi 4 met 2 GB RAM blijvend in prijs te laten dalen, zodat deze even veel zal kosten als het model met 1 GB RAM. De Raspberry Pi met 1 GB zal vermoedelijk niet direct uit het assortiment verdwijnen, maar als de vraag hiervoor zal afnemen, zal deze op termijn niet meer geproduceerd worden.

1 gedachte over “Raspberry Pi 4 model B

  1. Pingback: Installeer Home Assinstant op een Synology – Inspector T

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.